Přeskočit na hlavní obsah

Spálená 53: Místo, kterým prochází knihy a historie

Spálená 53. 

Spálená 53 je živým kulturním místem s velkou historií v samotném středu města.
 Naše Knihkupectví & Antikvariát Spálená 53 tady sídlí od roku 2010 a rádo navazuje na ty, co tu byli před námi. V říjnu tu začínáme už náš 12. rok!


Jako vydavatelé a knihkupci jsme tu zdaleka nebyli první.

Kdo tu byl před námi? Nejdříve to bylo Mazáčovo nakladatelství a knihkupectví. To se v letech 1934 a 1935 přistěhovalo sem do Spálené ulice 53. Kromě nakladatelství a knihkupectví si ve zdejší výstavní síni návštěvníci mohli vždy prohlédnout práce některého ze slovenských výtvarníků.
¨


Po druhé světové válce byl Leopold Mazáč obviněn z kolaborace. Trestní řízení proti němu bylo sice v listopadu 1946 zastaveno, ale nakladatelská činnost mu však povolena znovu nebyla. Firmu převzala v květnu roku 1945 národní správa a Mazáčovu koncesi pak získalo nakladatelské a knihkupecké družstvo Nová osvěta. Jen samotné knihkupectví zůstalo ještě chvíli panu Mazáčovi.
V roce 1948 pak převzala celou firmu i knihkupectví do své správy Mladá fronta, která zde pak byla desítky let. A od roku 2010 jsme tu i my, a to pod vedením milovnice literatury a knih Evy Michálkové.



Historie domu a jeho obyvatel je však samozřejmě mnohem delší a hlubší.
Např. Franci Rabínková Epsteinová, která napsala krásnou knihu Francina válka (k vydání ji připravila její dcera a světoznámá spisovatelka Helen Epsteinová), měla v tomto domě byt i krejčovství.

Poznejte atmosféru domu, kudy prošly lidské, kulturní, malé i velké dějiny. 
Různé úhly, jedno místo.


Spálená 53. Místo se spoustou knih a silných příběhů. Přijďte se přesvědčit osobně.

Knihkupectví & Antikvariát Spálená 53. 
2 vchody & 1 pasáž & 2 patra
knihy & vinyly & plakáty & antikvární předměty